Гастроентерологи назвали перекус, що руйнує травну систему

Перекуси можуть стати частиною повноцінного і здорового харчування, проте це стосується не всіх продуктів.

Яких перекусів краще уникати, розповіли фахівці Parade.

У статті з Міжнародного журналу харчових наук і харчування йдеться про те, що раціон з одним або двома перекусами може бути навіть більш поживним, ніж три повноцінних прийоми їжі на день без перекусів. Це тому, що перекуси протягом дня можуть запобігти переїданню під час основних прийомів їжі, що знижує навантаження на травну систему і метаболізм.

Однак, попереджають гастроентерологи, деякі продукти все ж таки слід виключити з раціону повністю, уникаючи їх навіть як перекусів. Зокрема, це стосується звичайних магазинних чіпсів.

Гастроентеролог Джейсон Коренбліт пояснює, що чіпси - це класичний приклад ультрапереробленого продукту, який, за його словами, може негативно впливати на здоров'я кишківника.

Як гастроентеролог, я б хотів, щоб люди відмовилися від ультраперероблених чіпсів, смажених чіпсів у шурхотливих пакетах із довгим списком інгредієнтів, що містить рафіновані крохмалі, промислові олії, штучні ароматизатори, "сирні порошки" та консерванти, - каже доктор Коренбліт.

Експерт пояснює, що систематичне вживання ультраперероблених продуктів може призвести до серйозних проблем із травною системою і навіть до захворювань серцево-судинної системи.

Дієти з високим вмістом ультраперероблених продуктів незмінно пов'язують із погіршенням здоров'я кишківника, запальними захворюваннями кишківника, синдромом подразненого кишківника та раком товстої кишки, а також ожирінням, діабетом і серцево-судинними захворюваннями, - каже він.

Часте споживання чіпсів, позбавлених поживних речовин, з часом може призвести до зменшення кількості корисних кишкових бактерій і посилення запалення в організмі.

Дані, що з'являються, свідчать про те, що деякі емульгатори та добавки можуть порушувати слизовий шар, що захищає стінку кишківника, і змінювати мікробіом у такий спосіб, що це сприяє запаленню і підвищенню проникності кишківника. Це не означає, що одна порція чіпсів "знищить кишківник", але регулярне вживання може згодом підштовхнути організм до уповільненого запалення, - підкреслює експерт.

Гіршим, ніж просто перекус чіпсами, може бути тільки поєднання чіпсів із солодкою газованою водою, вважають гастроентерологи. Доктор Тріша Пашріча, директорка Інституту досліджень кишківника та мозку зазначає, що напої з великою кількістю цукру були визначені як фактор ризику розвитку колоректального раку в ранньому віці.

Замість чіпсів і солодкої газованої води гастроентерологи рекомендують як перекуси горіхи, ягоди і закуски на основі бобових, як-от хумус або хрусткий нут. Ці закуски підтримують здоров'я кишківника по-своєму, зокрема - за рахунок збільшення кількості різних корисних бактерій у кишківнику.

Інформує socportal.info